Pagina's

maandag 7 juni 2010

Mr. Adriaan Steengracht Heer van Souburg en Wisch


Toevallig stuitte ik tijdens een bezoek aan Schloss Moyland bij Bedburg-Hau op een schilderij (olie op linnen) van een oud firmant van de Ulftsche IJzergieterij, Adriaan Steengracht gemaakt omstreeks 1760.
In 1766 kwam de Ulftsche IJzerhut gedeeltelijk in handen van zowel Adriaan als zijn broer Cornelis Steengracht.
De familie Steengracht waren steenrijke Zeeuwse Patriciers en een van hun voorvaderen was Michiel Adriaanszoon de Ruyter.
Adriaan Steengracht zetelde op kasteel Wisch in Terborg.
Tijdens onderhandelingen over de hoogte van de provisie van de toenmalige directeur Johan Hauer ten kantore van de Ulftsche Hut ontstond er op 30 juli 1766 een forse schermutseling tussen beide heren waarvan hier een citaat.
Steengracht is op een gegeven moment tegen Hauer begonnen te schelden met de woorden
"Schelm, hond,schurk, welke kerel wil met jou te doen hebben, kom niet weer op mijn kasteel, ik sal jouw de beenen aan stukken slaen off laten slaen".
Vervolgens van zijn stoel springend heeft hij directeur Hauer een zware slag aan het hoofd toegebracht en met geweld van zich afgestoten, zodat hij achterover tegen de muur is gevallen en zich deerlijk bezeerd heeft.
Hierna dreigde hij nog met een ijzeren tang hem de hersens in te slaan.
De verwondingen waren van dien aard dat hij zich onder doktersbehandeling moest stellen. Hij eiste tijdens een rechtzaak 1000 zilveren Ducatons, de dokterskosten en de kosten van de rechtzaak.
(Justificatie van Arrest, ten Gerichte van Gendringen en Etten overgegeven namens Johan Gerhard Hauer, impetrant, contra Mr. Adriaan Steengracht, Heer van Souburg en Wisch, in cas van injurie. R(eceptum) 19 febr. 1767.
uit Archief de Heren van Wisch (inv.nr. 296) RAG Arnhem.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten